Periodontoloji: Diş Eti Sağlığına Yönelik Uzmanlık
 
Diş etinizde çekilme olduğunu hissettiyseniz, ağız içinde kanamanız olduysa, bakımınızı yapmanıza rağmen ağız kokunuz varsa; bunlardan birini veya daha fazlasını yaşadıysanız, periodontoloji uzmanına randevu almanızın vakti gelmiş olabilir. Tedavi edilmediği sürece ileri seviye sorunlara yol
açabilen diş eti hastalıklarında erken teşhisin önemi büyüktür. Peki periodontoloji nedir?
Periodontoloji neye bakar? Periodontoloji tedavisi ne kadar sürer?

Periodontal Sorunlar: Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Periodontoloji, diş eti ve çene kemiği sağlığınızla ilgilenir. Diş kliniğine muayene olmaya gittiğiniz anda şikayetleriniz dinlenir, ağzınızın yapısı ve diş etleriniz incelenir. Ardından kemiklerinizin durumunu öğrenmek için röntgen çekilir. Isırma eylemi esnasında diş etlerinizde çekilme olup
olmadığı incelenir. Diş eti hastalıklarının neden olduğu durumlardan biri de sallanmadır. Dişlerinizden herhangi birinin sallanıp sallanmadığı hekiminiz tarafından kontrol edilir.
 
İlk muayenede teşhis esnasında yapılan bir diğer işlem ise diş ceplerinin ölçülmesidir. Diş ve diş eti arasındaki boşluklara cep denir. Prob olarak adlandırılan aletlerle bu ceplerin derinliği ölçülür. Yapılan tüm bu işlemlerin ardından varsa diş eti hastalıklarınız belirlenir. Ağız ve diş yapınıza, yaşınıza ve hastalıklarınıza en uygun tedavi planı yapılır.
 
Periodontoloji diş taşı temizliği, diş eti bakımı, kök düzeltme tedavilerinin haricinde kemik greftleri gibi cerrahi işlemleri de kapsar. Erken teşhis edildiği ve ertelenmediği takdirde tedaviler başarılı şekilde sonuçlanır. Periodontoloji tedavileri sayesinde hasta, diş kaybı yaşamaktan kurtulur. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmediği takdirde kalp ve diyabet gibi hastalıkları tetikleyebildiği de bilinmelidir.

Periodontal Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

  • Kişinin diş etlerinin çekildiğini hissetmesi periodontal hastalıkların en önemli belirtilerinden biridir.
  • Diş etlerinde zaman zaman ortaya çıkan kanamalar ve şişlikler de periodontoloji randevusu almanızı gerektirir.
  • Dişlerinizin güç kaybı yaşadığını, gevşediğini ve hatta sallandığını fark ettiğiniz an kliniğimizle iletişime geçmelisiniz.
  • Yemek yerken çiğneme esnasında ağrı yaşarsanız, bunda dişinizdeki güç kaybının payı olabilir.
  • Dişlerinizi gerektiği şekilde fırçalamanıza, diş ipi ve ağız gargarası kullanmanıza rağmen geçmeyen bir ağız kokunuz varsa; bu durum, diş etinizdeki hastalıkların habercisidir.
  • Ağzınızda kokunun yanı sıra geçmeyen kötü bir tat olması da periodontal rahatsızlıklardan şüphelenmenize neden olmalıdır.
  • Periodontal hastalıklar, dişlerinizin arasında açılmaya ve boşluklar oluşmasına yol açabilir. Son zamanlarda ortaya çıkan boşluklar fark ederseniz muayeneyi ihmal etmemelisiniz.
  • Diş etlerinin sadece kendisinde değil, çevresindeki kısımlarda ve altında ağrı hissetmeniz de belirtilerden biridir.
  • Bu belirtilerden biriyle veya birden fazlasıyla karşılaştığınız an kliniğimizden randevu almanızı sayesinde diş eti hastalıklarında ilerlemenin önünü kolayca kesebilirsiniz.
     

Ne Zaman Periodontal Tedaviye İhtiyaç Duyulur?

Genel diş muayenesine gittiğiniz zaman hekiminiz diş etlerinizde sorunlar olduğunu tespit ederse sizi hemen periodontiste yönlendirir. Periodontoloji süreciniz uzun olabileceği gibi kısa sürecek işlemler de yaptırmanız gerekebilir. Örneğin; diş teli taktıracaksanız ve çene kemiği yapınız buna uygun değilse, periodontiste kemik grefti yaptırıp ardından ortodontistinizle tedaviye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
 
Periodontoloji kliniğine gelen hastaların bir kısmına ise daha uzun süreli tedaviler uygulanması gerekebilir. Diş eti temizliği, diş ceplerinin küçültülmesi, kemik operasyonları gibi birden fazla tedavinin uygulanması gerektiği durumlarda hekiminiz size özel plan çıkaracaktır. Diş etlerindeki hastalıkların ağız sağlığınızı etkilemekle kalmayacağını, sosyal hayatınızda çevrenizdeki kişileri dahi rahatsız edebileceğini unutmamalısınız.
 
Periodontal Tedavi Süresi: Beklentiler ve Detaylar
 
Periodontal tedavinin süresi, teşhis edilen diş eti hastalıklarının türüne göre değişiklik gösterir. Erken teşhis edilen ve ilerlememiş sorunlar birkaç haftada çözülebilirken, daha detaylı işlem gerektiren hastalıkların tedavisi birkaç ay devam edebilir. Periodontoloji diş eti tedavisinde aşama aşama ilerler. Diş eti temizliğiyle başlayan yöntemler, kişinin hastalıklarına göre cerrahi operasyonlara doğru ilerleyebilir.
 
Ağız içerisindeki bakterilerin neden olduğu diş eti iltihabı, periodontal hastalıklar arasında en kısa sürede çözülebilenlerden biridir. İltihaba neden olan plaklar zamanında çıkarılmazsa, yerini tartarlara bırakır. Tartarın ilerlediği noktada ise enfeksiyon, diş ve kemik kaybı gibi farklı sonuçlarla
karşılaşılabilir. Periodontoloji fiyatları, yapılacak işlemin zorluğuna göre belirleneceğinden bu durum bütçenizi de etkileyebilir.

Farklı Periodontal Tedavi Seçenekleri ve Avantajları

  • Diş Eti Temizliği: Diş periodontoloji tedavisinde uygulanan temel işlemlerden biridir. Diş eti çekilmesine neden olan plakların sadece yüzeysel değil, diş eti çizgisinden ve dişlerinizin arasından temizlenmesi sağlanır.
  • Diş Eti Flep Operasyonu: Diş etleriyle dişler arasındaki cepleri küçültmeye yarayan işlemdir. Hekiminiz tarafından diş cepleriniz açılır ve diş eti çizginizin de ilerisindeki köklerde yer alan enfeksiyonlardan kurtulmanız sağlanır.
  • Kemik Grefti: Diş eti hastalıkları nedeniyle dişinizi destekleyen kemikte deformasyonlar ve kayıplar yaşanabilir. Bu durumda, kaybedilen kemiğin yerine kemik grefti yerleştirilir.
  • Diş Eti Grefti: Diş eti çekilmesinin ilerlemesi durumunda dişlerin etrafındaki etlerde incelme durumu olabilir. İncelmiş olan diş etlerine periodontistler tarafından doku eklenir.
  • Kaplama Uzatma: Dişlere uygulanacak kaplama işlemi için yeterli alan bulunmadığı durumlarda, kuronun düzgün şekilde oturtulabilmesi için periodontistler devreye girer.
  • Diş Çekimi: Diş eti hastalıklarından dolayı bazı dişlerin çekilmesi gerekebilir. Periodontoloji uzmanları, sadece böyle durumlarda diş çekimi yaparlar.
  • Gülümseme İyileştirme: Gülümserken diş etlerinin fazla görünmesi durumunda ortaya hoş olmayan bir görüntü çıkabilir. Gülüş tasarımı yaptırmak isteyen hastaların diş etlerindeki görünümün düzeltilmesi, periodontolojide yapılan işlemlerdendir.
     
Periodontal Tedavi Adımları ve Uygulama Yöntemleri
 
Periodontoloji doktoru, muayeneye gittiğiniz an rutin kontrolleri yapar ve aynı zamanda diş sağlığınızla ilgili daha önce yaptırdığınız işlemleri inceler. Kalp rahatsızlığı, diyabet gibi hastalıklarınızın olup olmadığı da önemli bir konudur. Alınan bilgiler ve görüntüleme sonuçları doğrultusunda tedavi planınız çıkarılır. Tedavinin ardından dikkat etmeniz gerekenler, ağız sağlığınız için kazanmanız gereken alışkanlıklar detaylı olarak anlatılır.
 
Periodontoloji: Hastalık Öncesi ve Tedavi Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
 
Periodontoloji tedavisi öncesinde hekiminizle belirlediğiniz tarihlerde mutlaka kontrole gitmelisiniz. Tedavi başlayana kadar ağız bakım rutinlerinizi uygulamaya devam etmelisiniz. Eğer kullanıyorsanız sigara tüketimini azaltmalısınız. Tedavinin ardından da beslenmenize, diş bakımınıza ve kontrollerinize aynı şekilde büyük özen göstermeniz gerekir. En iyi periodontoloji uzmanıyla çalışsanız dahi, tedavi sonrası bakımınızı önemsemediğinizde istediğiniz sonuca ulaşmakta zorlanırsınız.
 
Periodontoloji İstanbul’da birçok farklı klinikte ulaşabileceğiniz bir bölümdür. Ancak işinin ehli, tecrübeli periodontistlere muayene olmak için iyice araştırma yapmalısınız. Hekiminize tüm şikayetlerinizi detaylı olarak anlatmayı unutmamalısınız. Kliniğimizle iletişime geçtiğinizde diş eti hekimlerimiz ve periodontoloji ücretleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Periodontoloji Uzmanı ile Diş Hekimi Arasındaki Farklar Nelerdir?
 
“Periodontoloji ne yapar” sorusunun cevabını “Diş eti hastalıklarını tedavi eder” olarak cevaplandırabiliriz. Bu tedaviyi diş hekimlerinin uygulamamasının nedeni ise periodontoloji  doktorlarının bu alanda uzmanlığa sahip olmasıdır. Periodontistler diş hekimliği okulunu bitirdikten
sonra ayrıca periodontoloji alanında da uzmanlık eğitimi alırlar.
 
Diş hekimlerinin uzmanlık alanı, genel diş sağlığıdır. Periodontoloji uzmanları ise diş etlerindeki hastalıklar ve çene kemiği üzerine tedavi uygularlar. Örneğin; diş minesi üzerindeki bakterileri temizletmek için diş hekimine gitmeniz gerekirken, diş etlerinin içerisine ilerlemiş tartarların temizliği için periodontoloji uzmanına gitmeniz gerekir. Dişinizin hangi noktasında sorun olduğunu bilmiyorsanız, diş hekimi gerektiği durumda sizi periodontolojiye yönlendirecektir.

5.0
Excellent
Genel atmosfer o kadar rahatlatıcı ve hoştu ki sanki dişçide değil de spa ziyaretindeymişim gibi hissettim. Çok teşekkür ederim!
Genel kontrol ve temizlik için geldim ve temizliği yapan doktorun elleri çok hafifti. Diş etlerime zerre kadar bile zarar vermeden, sakin, hızlı ve derinlemesine çalıştı. Alan titizlikle temiz, ekipmanlar yeni ve herkes çok profesyonel ve misafirperver.
Selim
Selim K.
Türkiye
Fiyatlandırmalar
Cazip paket fırsatlarımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin!
6000 ₺
Zirkonyum Kaplama
Estetik ve sağlamlık zirkonyum kuronlarda buluştu! Diş hekimliğinin gözdesi zirkonyum kuronlar hakkında bilgi alın!
  • 5 Yıl Garantili Zirkonyum Kaplamalar!
  • Kurum İçi Laboratuvarımızda en Hızlı Servis!
  • Uzman ve Tecrübeli Doktorlar!
  • A+ Materyal Kalitesi!
  • Bütün Röntgenler!
İletişime Geç
11500 ₺
Diş İmplantı
Eksik dişlere son! Cerrahlarımız yılların deneyimiyle hem estetik hem fonksiyonu geri getiriyor!
  • 10 yıl Firma Garantili İmplantlar!
  • Dahili Ekipmanlarla en Hızlı Servis!
  • Uzman ve Tecrübeli Cerrahlar!
  • A+ Biomateryal Kalitesi!
  • Bütün Röntgenler!
İletişime Geç
300 €
E.max Kaplama / Lamine
Estetik porselenlerin en ince versiyonuyla tanışın! E.max altyapılı lamineler ve kaplamalar sizi bekliyor!
  • 5 Yıl Garantili E.max Porselenlerr!
  • Kurum İçi Laboratuvarımızda en Hızlı Servis!
  • Uzman ve Tecrübeli Doktorlar!
  • A+ Materyal Kalitesi!
  • Bütün Röntgenler!
İletişime Geç
İletişim Formu
Whatsapp