Çocuk Diş Sağlığı: Pedodonti Nedir?
 
Sağlıklı ve bembeyaz dişlerin temeli çocukluktan itibaren atılmalıdır. Çocukların diş sağlığıyla ilgilenen ve tedavilerini yapan alan pedodontidir. Çocuklar diş çürüğü gibi bariz hastalıklara sahip olmasa dahi düzenli diş kontrolüne götürülmelidir. Çocuk diş ağrısı nasıl geçer? Çocuk diş ameliyatı nasıl yapılır? Çocuklardaki diş gıcırdatma sorunu nasıl çözülür? Bunlar ve daha fazlasının cevabı için pedodonti
yanınızda olacaktır.
 
Pedodontist Kimdir ve Neler ile İlgilenir?
 
Pedodontist, çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda uzmanlaşmış hekim anlamına gelir. Pediatrik diş hekimi olarak da adlandırılır. Pedodonti uzmanları, diş hekimliği bölümünü okuduktan sonra ayrıca çocuk diş sağlığı uzmanlığı eğitimi de alırlar. Sadece çocukların diş sağlığı alanında değil, aynı zamanda çocuk gelişimi ve psikolojisiyle ilgili eğitim görmeleri de büyük avantajdır.
Pedodontistlerin muayenehanesine girdiğiniz andan itibaren çocukların ilgisini çekecek renkli alanlarla karşılaşırsınız. Çocukların enerjik yapısı ve muayene esnasında sıkılabilme ihtimallerine karşı pedodonti kliniklerinde onların ilgisini çekecek alanlar yaratılmaya özen gösterilir. Uzman hekim, çocuğa nasıl hitap edeceğini ve muayene sürecini nasıl oyunlaştıracağını bilmelidir. Bu sayede çocuklara kliniklerin korkulacak yerler olmadığı bilgisi aşılanır.
 
Çocuk diş hekimi, altı aylık bebeklerden 13 yaşındaki çocuklara kadar olan aralıkta devreye girer. Pedodontistin uyguladığı tedaviler sayesinde çocuğun ilerleyen dönemlerde büyük diş rahatsızlıklarıyla karşılaşma ihtimali ortadan kaldırılır. Çocuk diş doktoru tedavi uygulamakla kalmaz, ağız ve diş bakımının nasıl yapılacağıyla ilgili detaylı şekilde bilgi verir.

 

 
Bebeğiniz İçin İlk Diş Hekimi Ziyareti Ne Zaman Olmalıdır?
 
Bebeklerin ortalama 1 yaşına geldiğinde ilk diş muayenesine götürülmüş olması gerekir. Bebeklere özel ilk muayene yaşını belirtmek doğru olmaz. Çünkü her bebeğin diş çıkarma dönemi farklılık gösterebilir. 6 aylık bile olsa bebeğinizin ilk dişi çıktığı andan itibaren kliniğimize pedodonti kontrolüne getirebilirsiniz. Siz fark etmeseniz dahi ilk dişten itibaren çürükler başlayabilir.
 
Çocuk dişçisi olarak bilinen pedodontistler, ilk muayene esnasında bebeğinizin dişlerini detaylı olarak inceler. Sadece çürüklere değil, ağızda özel bakım gerektirecek durumlar olup olmadığına da bakar. Diş minesinin yapısı dahi bir bebeğin diş gelişimi için çok önemlidir ve alınan önlemler sayesinde yetişkinliğinde minesinde karşılaşabileceği sorunlar ortadan kaldırılabilir.
 
Muayene ilk amaçtır ancak düzenli diş kontrollerine erkenden başlamanızın bir diğer nedeni de bebeğinizin ağız bakımını nasıl yapacağınızı öğrenmeniz içindir. Bebeğinizin dişleri incelendikten sonra ona özel günlük bakım yöntemleri detaylı olarak tarafınıza aktarılır. Diş çıkarma sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini, bebeğinizin sağlıklı dişlere sahip olması için nasıl besinler vermeniz
gerektiğini ve daha birçok detayı hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Çocuk Diş Sağlığı Bölümü Hangi Konulara Odaklanır?

  • Çocuk diş hekimliği, ilk olarak çocukların diş gelişimine odaklanır. Ortalama 6 ayda bir yapılan diş kontrollerinde diş yapılarının sağlamlığı ve ileride herhangi bir probleme yol açıp açmayacağı kontrol edilir.
  • Çocuklarınızın bebeklikten itibaren uygulaması gereken ağız ve diş bakımını nasıl yapması gerektiğini pediatrik diş hekimlerinden öğrenebilirsiniz.
  • Düşme gibi durumlarda dişe alınan darbeden dolayı ortaya çıkan kırıklarla pedodonti ilgilenir.
  • Çocuk diş ağrısı sorunları, erken yaşta başlayan çürümelerden kaynaklanabilir. Diş ağrısı durumunda da pediatrik diş hekimine başvurulur.
  • Yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek çürüklerin önüne geçmek için küçük yaşlarda flor uygulaması yapılır.
  • Pedodonti, çocuk diş dolgusu ve diş çekimi alanlarını da kapsar.
  • Birçok çocuk diş eti şişmesi rahatsızlıkları için ebeveynleri tarafından muayeneye getirilmektedir.
  • Çocuklarda astım ve diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanan ağız sağlığı problemleri ortaya çıkabilir. Bu durumlarda da pedodontistiniz gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
  • Çocuğunuzun dişlerinde yamukluklar veya dişlerinin arasında boşluklar varsa pedodonti uzmanı ortodontist ile ortak bir tedavi yürütür.
 
Koruyucu Diş Tedavisi: Çocukların Diş Sağlığı İçin Neden Önemlidir?
 
Çocuğunuzun dişleri çıktığı andan itibaren kontrollere gitmeye başlamamanız durumunda, ilerleyen zamanlarda fark etmediğiniz çürükler ortaya çıkabilir. Çocuk diş kliniği, hastalıkları erken tespit etmesi sayesinde bebeklere ve çocuklara sağlıklı günler vadeder. İleride uzun süren tedaviler
gerektirecek hastalıklar, erken tanı sayesinde kolayca çözülebilir.
 
Çocuk diş bölümünde koruyucu diş tedavisi kapsamında; flor uygulaması, diş temizliği ve rutin kontrol gibi birçok işlem uygulanmaktadır. Bu tedavilerin hepsi çocuk psikolojisi konusunda uzman hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilir. Kendilerine olan samimi yaklaşım sayesinde erken yaşlardan diş kontrollerine sıcak bakan çocuklarınız, ağız bakımı alışkanlıklarını da pedodontist sayesinde edinir.
Süt Dişlerine Dolgu Yapılmalı mı, Yapılmamalı mı?
 
Çocuk diş polikliniğinde, pedodontistler çocukların süt dişlerine gerektiği durumlarda dolgu yapılmasını önerirler. Süt dişler çocukların beslenmesini ve konuşmasını etkileyeceği için çekilmesi önerilmez. Çocuk diş çürüklerinde dolgu sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Dolgular süt dişlerini korur ve eksik dişten dolayı ortaya çıkacak problemlerle karşılaşılmaz.
 
Süt dişleri, çıkacak kalıcı dişlerin üstünde yer alır. Eğer çürük oluşan süt dişine dolgu yapılmazsa, kalıcı dişlere de bu çürük yayılabilir. Kalıcı dişin çürük çıkması durumunda ileride daha zorlu bir tedavi süreci geçirilmesi gerekebilir. Ayrıca süt dişinin minesi kalıcı dişten daha ince olduğu için çürüğün sinire doğru ilerlemesi daha hızlı gerçekleşir.
 
Çocuklarda dolgunun önerilmediği durumlar da vardır. Süt dişi düşmek üzereyse veya çürük çok küçükse, pedodontist dişe herhangi bir işlem yapılmaması gerektiğine karar verebilir. Ancak dişin düşmesine daha uzun süre varsa ,tedaviyi geciktirmemek gerekir. Dolgu yapılmayan çürük diş sonucunda ortaya çıkan ağrılar, çocukların ve ebeveynlerin huzursuz bir süreç geçirmesine neden olur.
Genel Anestezi ile Diş Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
 
Çocukların diş rahatsızlıklarında nadiren de olsa genel anestezi gerekebilir. Ağır diş enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarda çocukların işlem esnasında hareketsiz durması ve diş aletlerinin sesinden korkmaması önemlidir. Böyle durumlarda hekimin de önerisiyle genel anestezi ve diş sedasyonu uygulanabilir. Anestezi gerektiren işlemlerde uzman bir anestezi uzmanıyla pedodontist beraber hareket ederler.
 
Yer Tutucular Çocuk Diş Gelişimini Nasıl Etkiler?
 
Yer tutucular, çocuklarınızın vaktinden önce kaybettiği süt dişlerinin boşluğuna takılan protezlerdir. Çocuğun yaşı ilerledikçe çıkacak olan kalıcı diş için bu alan protez ile korunur. Yer tutucu takılmadığı takdirde, eksik dişin yanındaki diğer süt dişler bu boşluğa doğru ilerleyebilir ve bu durum sorunlara yol açar. Ancak yer tutucular sayesinde çocuğunuzun kalıcı dişleri sağlıklı şekilde çıkacaktır.
Ağız sağlığı açısından da yer tutucuların önemi büyüktür. Takılan protez/protezler sayesinde ağız içerisindeki tüm dişler kendi alanlarında büyürler, çocuğunuz hizalı dişlere sahip olur. Yer tutucu kullanılmadığı takdirde dişlerde çarpıklıklar, üst üste binme gibi durumlar yaşanır ve ilerleyen
dönemlerde uzun süreli tedaviler için ortodontinin kapısını çalmanız gerekir.
 
Çocuk diş polikliniklerinde, pedodontist ilk olarak dişler üzerinde bir inceleme yapar ve röntgen ile ağız yapısını görüntüler. Ardından ağız içerisinde yer tutucu takılacak alanın ölçüsü alınır. Bu ölçü doğrultusunda hazırlanan protez, gerekli boşluğa yerleştirilir. Yer tutucu tedavisi yaptıran çocuklar yemek yemeye devam edebilir. Sadece çok sert veya yapışan yiyecekleri ısırmamalarına özen
gösterilmelidir.

 

Flor Uygulamasının Diş Sağlığına Katkıları Nelerdir?

  • Flor uygulaması, çocuk diş tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Florür, çocukların ileride  karşılaşabileceği çürük problemlerinden korunması için diş minesine uygulanan bir mineraldir. 
  • Flor uygulaması çürükleri engellemekle kalmaz, aynı zamanda güçlü dişlere sahip olunmasını da sağlar.
  • Oluşabilecek bakteriler nedeniyle diş minesinde aşınmalar görülebilir. Çocuk diş randevusu  alıp düzenli olarak yaptıracağınız flor uygulaması sayesinde diş minelerine de güçlendirme yapılmış olur.
  •  
    Ağız sağlığının yanı sıra ebeveynlere maddi açıdan da bu işlemin katkısı büyüktür. İleride yüksek meblağlar karşılığında yaptırmanız gereken tedavilerin oluşmasını flor uygulaması ile engelleyebilirsiniz.
     
    Çocuğunuzun ağız sağlığının düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Ağızda ve dişte oluşacak sorunlar çocukların günlük hayatını büyük oranda etkileyecektir. Siz de en iyi çocuk diş doktorunu arıyor; tedavileriniz için güvenebileceğiniz bir uzmanın önerilerini dinlemek ve makul fiyatlarla karşılaşmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

5.0
Excellent
Fiyatlandırmalar
Cazip paket fırsatlarımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin!
6000 ₺
Zirkonyum Kaplama
Estetik ve sağlamlık zirkonyum kuronlarda buluştu! Diş hekimliğinin gözdesi zirkonyum kuronlar hakkında bilgi alın!
  • 5 Yıl Garantili Zirkonyum Kaplamalar!
  • Kurum İçi Laboratuvarımızda en Hızlı Servis!
  • Uzman ve Tecrübeli Doktorlar!
  • A+ Materyal Kalitesi!
  • Bütün Röntgenler!
İletişime Geç
11500 ₺
Diş İmplantı
Eksik dişlere son! Cerrahlarımız yılların deneyimiyle hem estetik hem fonksiyonu geri getiriyor!
  • 10 yıl Firma Garantili İmplantlar!
  • Dahili Ekipmanlarla en Hızlı Servis!
  • Uzman ve Tecrübeli Cerrahlar!
  • A+ Biomateryal Kalitesi!
  • Bütün Röntgenler!
İletişime Geç
300 €
E.max Kaplama / Lamine
Estetik porselenlerin en ince versiyonuyla tanışın! E.max altyapılı lamineler ve kaplamalar sizi bekliyor!
  • 5 Yıl Garantili E.max Porselenlerr!
  • Kurum İçi Laboratuvarımızda en Hızlı Servis!
  • Uzman ve Tecrübeli Doktorlar!
  • A+ Materyal Kalitesi!
  • Bütün Röntgenler!
İletişime Geç
İletişim Formu
Whatsapp