Dişin en iç tabakasında, merkezinde yer alan yumuşak dokuya pulpa adı verilir. Diş pulpasının enfekte olduğu durumlarda dişte ağrı ve şişlik gibi durumlar ortaya çıkar. Pulpanın yer aldığı kök kanalından enfeksiyonun temizlenmesi ve dişin çekilmeye gerek kalmadan kurtarılması işlemine kanal tedavisi adı verilir. Hasar görmüş bu diş özü çıkarılarak yerine bir diş malzemesi konur.
Dişin içindeki enfeksiyonu temizlememek, durumu daha kötü hale getirir ve dişinizi kaybetmenize neden olabilir. Dişinizde ağrı hissettiğiniz an klinikten randevu almanız çok önemlidir. Uzun süredir dişte enfeksiyonun bulunması ve muayenenin ertelenmesi, kanal tedavisinin işe yaramasını zorlaştırabilir. Diş kökünüz sağlamsa, kırık bulunmuyorsa ve yeterli kemik desteği varsa kanal tedaviniz başarılı geçecektir.
Hastalar tarafından kanal ve dolgu tedavisi karıştırılabilir. Kanal tedavisi ve dolgu arasındaki fark; kanal tedavisinde dişin iç kısmına müdahale edilirken, dolguda dişteki çürükler giderilir. Kanal tedavisi yaptıranlar, işlemin ardından ağız bakımına özen gösterirse ömür boyu dişlerini bu şekilde kullanabilirler. Hamilelikte kanal tedavisi yaptırmak isteyen hastaların doktorlarına danışması önerilir. Acil durumlarda, hamilelik sürecinde de bu tedavi uygulanabilmektedir.